Youth Olympic Games – Zeilers met kansen

Van 6 tot 18 oktober worden de Jeugd Olympische Spelen georganiseerd in Buenos Aires en daar gaat een grote Belgische delegatie met 32 atleten naartoe! Er zijn verschillende kanshebbers op een medaille. Onze focus ligt op de spectaculaire Nacra 15 waar Henri Demesmaeker en Fréderique Van Eupen dit jaar al de Europese- én Wereldtitel wisten te behalen. Volg het evenement via de website

Ontdek leuk promotiefilmpje

EK Nacra 15, Belgen weerom aan het feest

Henri Demesmaeker en Fréderique van Eupen hebben na de wereldtitel nu ook de Europese titel in de sportieve catamaran Nacra 15 behaald! Liefst negen Belgsiche teams verschenen met coach Sebastien Godefroid aan de start van een sportief en winderig kampioenschap op het Como Meer in Italië. Daarmee speelt België een voortrekkersrol in deze klasse. Het duo, Henri en Fréderique, vertegenwoordigde eerder dit jaar ons land op de Youth World Championships van World Sailing in Corpus Christi (Texas/USA) waar ze een vijfde plaats scoorden. Met het behalen van de Europese titel zijn ze het ideale duo om ons land te vertegenwoordigen op de Youth Olympic Games in Buenos Aires (Argentinië) in de maand oktober.

https://olympic.be/nl/spelen/jeugd-olympische-zomerspelen-buenos-aires-2018

2019 World Sailing Race Management Seminar Gent

Belgian Sailing zal in het voorjaar van 2019 voor de vijfde keer het World Sailing Race Management Seminar organiseren. Net als bij de vorige edities ligt het initiatief bij Bruno De Wannemaeker die verschillende mandaten binnen World Sailing heeft. Docenten zijn Christophe Gaumont (FRA) en Ion Echave (SPA). Het seminarie is bestemd voor National Race Officers. De driedaagse cursus wordt in het Engels gegeven en afgesloten met een geschreven test. Het aantal plaatsen is beperkt en dus is snel aanmelden de boodschap. Alle details via de bijgaande documenten. Invitation2019 Racing Seminar OfficialProgram2019 Officialentryform2019 Racing Seminar

Emma Plasschaert Wereldkampioene Laser Radial

Dubbelslag voor Emma Plasschaert op het Wereldkampioenschap zeilen in Aarhus, naast een gouden medaille zorgt ze voor een Belgisch ticket naar de Olympische Spelen in 2020!

Aan de start van de medaillerace kon enkel de Nederlandse Marit Bouwmeester nog een bedreiging vormen voor de gouden medaille. Met 11 punten voorsprong op Marit, moest Emma in de top-6 eindigen of op minder dan zes plaatsen na Marit. Na een spannende medaillerace in lastige omstandigheden met golven en verschillende wind shiften, kwam Marit als vierde over de finish gevolgd door Emma op de vijfde plaats. Met 66 punten achter haar naam is Emma de eerste Belgische Wereldkampioene in de Laser Radial! De Nederlandse Marit Bouwmeester eindigt met 75 punten op de tweede plaats en het brons gaat naar de Deense Anne-Marie Rindom (85 punten).

2018 is het jaar van Emma Plasschaert! Na winst van de Sailing World Cup Series 2018 en de World Cup Series Final 2018 werd ze nummer één op de wereldranglijst. En nu voegt ze daar nog een Wereldtitel aan toe met een Belgische kwalificatie voor de Olympische spelen in Tokyo!

World Chamionships Aarhus – Belgische zeilers kunnen het land nu al selecteren voor OS Tokyo 2020

Belgische zeilers klaar voor de Sailing World Championships 2018

Van 30 juli tot en met 12 augustus verzamelen ‘s werelds beste zeilers in Aarhus, Denemarken voor de Sailing World Championships 2018. Meer dan 1000 zeilers uit 100 verschillende landen zullen voor twee prijzen strijden: de wereldtitel en een felbegeerde kwalificatieplaats voor Tokyo 2020. De Sailing World Championships worden iedere vier jaar georganiseerd, twee jaar voor de volgende Olympische Spelen, en dienen als belangrijkste kwalificatietoernooi waar de zeiler zijn/haar land kan kwalificeren voor de volgende Spelen. Tijdens dit WK worden 40% van de landenplaatsen voor Tokyo 2020 uitgereikt.

Tien Belgische atleten zullen in vier klasses/disciplines ons land vertegenwoordigen:
Emma Plasschaert en Maité Carlier strijden in de Laser Radial, dit sterke damesveld bestaat uit 119 zeilsters uit meer dan 50 verschillende landen. In deze klasse worden er 18 landenplaatsen voor Tokyo 2020 beslist. De eerste wedstrijddag is op 3 augustus.
Bij de mannen, de Laser Standard, starten William De Smet en Wannes Van Laer. Met 165 deelnemers uit meer dan 60 landen is de kwaliteit van het deelnemersveld verzekerd. Bij de Laser Standard worden er 14 landenplaatsen bepaald. Hun eerste wedstrijddag is op 3 augustus.
Het Olympisch duo Yannick Lefèbvre ( stuurman) met Tom Pelsmaekers (bemanning) nemen deel in de 49er. In deze snelle klasse strijden 89 teams uit 32 verschillende landen voor een medaille. Voor Tokyo 2020 zijn er in de 49er 8 landenplaatsen te verdienen. Yannick en Tom varen hun eerste races op 4 augustus.
In de Nacra 17 vinden we twee Belgische teams terug. Een eerste team wordt gevormd door Jan Heuninck (stuurman) met Anouk Geurts (bemanning) en het team Isaura Maenhaut (stuurman) met Morgan Wirtz (bemanning) vormen een tweede Belgische team in deze klasse. Beide teams nemen het op tegen 69 teams uit 27 verschillende landen. Zij komen op 5 augustus in actie. Bij de Nacra 17 worden er 8 landenplaatsen beslist.

Iedere dag worden een aantal races live uitgezonden via YouTube: https://www.youtube.com/worldsailingtv

De Belgische zeilers zullen vrijdag 10, zaterdag 11 of zondag 12 augustus hun medalraces varen.

Zeilnummers vernieuwen!

Het beheer van de zeilnummers ligt in de handen van Belgian Sailing. Ze blijven 5 jaar geldig. We stellen vast dat een aantal zeilnummers binnenkort vervallen. Je kan het zeilnummer op eenvoudige manier verlengen via de website van Belgian Sailing. De kostprijs bedraagt slechts 25 euro voor een periode van 5 jaar. Indien de zeilnummers niet verlengd worden stellen we ze ter beschikking van andere zeilers. Weet dat een zeilnummer verplicht is bij zeilwedstrijden, voor het aanvragen van een meetbrief en dat het de identificatie op zee in alle omstandigheden kan bevorderen.

Klik hier indien je de huidige status van je zeilnummer wil checken

Betalen kan online.

Reclame Certificaten Belgian Sailing 2018 – nieuwe filosofie

Een boot die deelneemt aan zeilwedstrijden moet voldoen aan Regel 20 van World Sailing Regulations, de Advertising Code.  Het reclamecertificaat wordt uitgereikt door de National Authority en dus  is  Belgian Sailing daarvoor verantwoordelijk. Als je aan nationale en internationale wedstrijden meedoet moet je dit beslist kunnen voorleggen. De Raad van Bestuur van de nationale koepel heeft beslist deze certificaten gratis te verstrekken in 2018. Je moet het certificaat zeker aanvragen via de website maar betalen hoeft niet langer. Met deze maatregel wil men de sport laagdrempeliger maken. 

De volledige regel vind je hier

Het aanvraag document vind je hier

Aanmelden voor World Sailing Youth World Championships 2018 – tot 13/02/2018!

In bijlage vinden jullie het selectiedocument van Belgian Sailing dat van toepassing is voor het 2018 Youth World Championships (14-21/07/18) te Corpus Christi, USA.
De NOR van dit kampioenschap werd als bijlage aan dit bericht toegevoegd.

Gelieve bij jullie leden na te vragen wie zich kandidaat stelt voor dit kampioenschap.
Kandidaten dienen uiterlijk op 13 februari 2018 Bijlage 1 van het reglement selectiewedstrijden Belgian Sailing ingevuld en ondertekend terug te sturen naar dimitri@wwsv.be en luc@wwsv.be .
Eveneens dient een bewijs van overschrijving van 150 Euro naar de rekening van het Belgian Sailing te worden toegevoegd uiterlijk op 13 februari 2018.

Gelieve zo spoedig mogelijk te laten weten als er in een klasse meerdere kandidaten voor eenzelfde categorie zijn, .
Als dit het geval is wordt/en in overleg met de desbetreffende klasse de selectiewedstrijd/en vastgelegd.

Reglement selectiewedstrijden Belgian Sailing ifv. Youth Sailing World Champioships 2018

YW18NoRSI10oct17-23151

Een elfde Yachting Award voor Evi Van Acker

Op 15 december werden de prestigieuze Yachting Awards 2017 uitgereikt door de Royal Belgian Sailing Federation. De hele zeilwereld verzamelde in het Kasteel van Namen waar Evi Van Acker de trofee al voor de elfde keer in ontvangst mocht nemen. Evi was immers ook in 2017 de absolute wereldtop en ze sloot haar carrière af met de eerste plaats op de wereldranglijst, werd vice-wereldkampioen Laser Radial en won verschillende World Cups. Tegen zo’n palmares moesten de andere kandidaten opboksen. Een verdiende titel alweer. Bij de Sailors of the Year Man lag de competitie meer open en het was de Luikse Yachtzeiler Jonas Gerckens die verkozen werd boven andere toppers Wannes Van Laer en het 49er team Lefebvre/Pelsmaekers. Bij de jeugd was het aanbod erg divers, zo stonden daar ondermeer het erg jonge duo catamaranzeilers Lucas Claeyssens en Anne Vandenberghe op de lijst. Ze behaalden vandaag zowaar de derde plaats op het Jeugdwereldkampioenschap Nacra 15 in China maar deze prestatie kwam te laat voor deze award. Eline Verstraelen werd verkozen tot Sailor of the Year Youth na haar mooie vierde plaats in de Laser 4.7 op EK 2017. Heel wat mensen zetten zich belangeloos in voor de zeilwereld en in de categorie Yachting Manager werden vier kandidaten voorgedragen. De Yachting Manager 2017 is Peter Van den Bossche die de Award verdiende na negen jaar voorzitterschap van Belgian Sailing, als vertegenwoordiger van de lage landen in World Sailing en als wedstrijdleider van ondermeer twee wereldkampioenschappen en diverse grote wedstrijden voor optimisten dit jaar.
Nieuw dit jaar is de trofee voor de Surfer van het Jaar! Ook hier een selectie erg diverse sportievelingen die uitblinken op het internationale toneel. Naast de klassieke en minder klassieke windsurfdisciplines komen hier ook het kitesurfen en golfsurfen in terecht. De vergelijking is dan ook moeilijk maar uiteindelijk ging de titel van Surfer van het jaar naar Thomas Broucke die knappe resultaten op de olympische RS:X combineert met ondermeer de titel Belgisch Kampioen Slalom Windsurfen. Ook Thomas was deze week actief op het Jeugdwereldkampioenschap RS:X in Sanya (China) waar hij negentiende werd.

De zeilwereld zette Evi Van Acker tot slot nog in de bloemetjes voor haar schitterende carrière en Mady Fobert kreeg de Trofee Fellow of Jacques Rogge voor haar verdienstelijke carrière ten dienste van de zeilsport.

De fotoreportage van de mooie avond volgt snel. Klik hier voor de eerste foto’s van Jos (knap werk!)

Belgen kennen schitterende start op Youth Sailing World Championships in Sanya

Van 9 tot 16 december zijn drie Belgische atleten actief op het wereldkampioenschap zeilen in het Chinese Sanya.
In de Nacra 15, de erg sportieve jeugdcatamaran, zijn Lucas Claeyssens en Anne Vandenbergh alvast uitstekend aan de wedstrijd begonnen!
Ze voeren het klassement aan na 3 races (1,2,1) – we hopen dat ze deze prestaties de volgende dagen kunnen bevestigen.
Volg hen hier
Voor de resultaten hier

De andere Belgische atleet is de windsurfer Thomas Broucke op de RS:X
Na de eerste wedstrijddag staat hij op de twintigste plaats.