Geen uitreiking Sailing Awards 2020

Na overleg met partners WWSV en FFYB heeft Belgian Sailing beslist om dit jaar geen Sailing Awards uit te reiken. Daarvoor was het aantal gezeilde wedstrijden te klein. Gelukkig konden dit jaar wel nog heel wat OBK’s in diverse klassen beslecht worden. Felicitaties aan alle laureaten. En nu op naar het Olympische jaar 2021!

Q Cup op volle toeren

2020 is een heel bijzonder jaar! Ook voor het recreatieve circuit van de optimisten, de Q-Cup, die meer kandidaten dan ooit telt. En dat ondanks de annulatie van de voorjaarssessies.

Na 7 wedstrijden werden al meer dan 130 verschillende deelnemers getelt en elk evenement lokt tussen 40 en 65 deelnemers.

Voor de finale werden slechts 65 zeilertjes toegelaten en het werd een prachtige wedstrijd waarbij het al het derde jaar is dat een meisje aan het langste eind trekt.

Proficiat Maud en ook aan alle andere zeilers.

De herfstige condities lijken de zeilertjes niet af te schrikken!

Lees meer 

Check ook de facebookpagina 

Filmpje ZSC Broechem 

Tussenstand Q-Cup na 7 wedstrijden met 3 aftrek

Q Cup 2020 eindstand met alle manches

Dance moves NWV Berlare

Met dank aan onze partners : Nationale Loterij, Decathlon, Hama, WWSV

Derde plaats voor RED DOLPHINS op EK L30 in Marseille

Jonas Gerckens en zijn team hebben op de  L30 wedstrijd in Marseille een knappe derde plaats behaald.

De gelegenheidsploeg van Jonas Gerckens en zijn teamgenote Sophie Faguet was voor de gelegenheid aangevuld met Evi Van Acker, Marie-Amélie Lenaerts, Pieter Tack en vaste coach Benoît Charon. Na 6 wedstrijden behaalde het Franse Team met Bernard Schwartz en Marie Riou het goud voor de Spanjaarden en de Belgen die brons behaalden.

Een prima voorbereiding or de wedstrijd in het olympische format, double mixed, dat de formule zal worden op de OS 2024 in Marseille.

Volgende week staat het EK gepland in Genua waar Jonas Gerckens samen met Sophie Faguet aan de start zal staan. Traditioneel een baai met heel weinig wind. Dit in tegenstelling tot Marseille waar de laatste dag niet kon gezeild worden wegens teveel wind. De Belgen verdedigen er hun tweede plaats uit 2019.

BK Optimist Benjamin op 8-9 augustus SNEH

Dat 2020 een heel bijzonder jaar wordt staat buiten kijf.

Heel wat activiteiten zijn verplaatst of geannuleerd maar we hopen alsnog een reeks Open Belgische Kampioenschappen te kunnen organiseren.

De optimisten benjamins bijten de spits af met hun kampioenschap bij de SNEH op 8 en 9 augustus 2020 – inschrijven kan nog via www.sneh.be

Later in augustus, september en oktober staan nog OBK’s gepland al zijn er helaas al enkele geannuleerd (Laser Masters, Laser Kampioenschap op zee, Patin a Vela)

We maken er samen het beste van in de veiligst mogelijke omstandigheden OBK 2020 update kalender 1 augustus

OBK 2020 update kalender 1 augustus

EUROSAF Mixed Offshore European Championship 2020 – Notice of Race published

Tweede editie Mixed Offshore European Championships 2020

Het is uitkijken naar onze landgenoot Jonas Gerckens die samen met Sophie Faguet zal proberen de zilveren medaille behaald op de eerste editie te herhalen. Ondertussen is er al heel wat getraind in de regio Marseille en dus mag het beste verhoopt worden voor voor het duo dat op 23 augustus aan de start staat op het watervlak waar binnen 4 jaar de olympische wedstrijden zullen beslecht worden.

Nieuw protocol FOD Mobiliteit en Ministerieel Besluit 28 juli 2020

In de strijd met de pandemie heeft de overheid een nieuw Ministerieel Besluit gepubliceerd met daaraan gekoppeld een Protocol uitgevaardigd door de FOD Mobiliteit. Grosso modo zijn er weinig wijzigingen voor de sportsector en dus kunnen vele van de nog geplande kampioenschappen nog gezeild worden. Het staat organisatoren evenwel vrij om in overleg met lokale overheden te overleggen. Zo heeft de Laser klasse zijn wedstrijden van eind augustus in Oostende (RNSYC) al geannuleerd.

Lees hier nieuwe Ministerieel Besluit

MB – 28_3

Lees hier het protocol dat geldig is van 29 juli tot 31 augustus 2020

protocol pleziervaart_29 juli_31aug_NL

Wedstrijdregels World Sailing 2021-2024 gepubliceerd

Bij aanvang van elke nieuwe olympiade worden de Regels van het Wedstrijdzeilen uitgebreid bekeken door de technische commissies binnen World Sailing. Niet onlogisch als je ziet welke vlucht de sport blijft nemen met nieuwe disciplines en vaartuigen. Denken we maar aan de evolutie met foilende zeilboten en surfboards.

Hier kan je de nieuwe regels bekijken. Dit najaar zal Wind en Watersport Vlaanderen nog een sessie organiseren om de belangrijkste wijzigingen toe te lichten. Interessant voor alle race-officials maar ook voor de zeilers en surfers. Lees ook de reproductie-policy

De nieuwe Equipment Rules 2021-2024 zijn eveneens gepubliceerd

ERS 2021-2024

ERS changes

Wedstrijdzeilen komt terug in zicht

De maatregelen ter bestrijding van het virus zijn in de derde fase aanbeland. Zo kunnen watersporters terug hun sport beoefenen, weliswaar met een aantal strikte regels. Vanaf fase 4 op 1 juli 2020 zullen weer wedstrijden kunnen georganiseerd worden. 

Ontdek hier het protocol van FOD Mobiliteit geldig vanaf 8 juni 2020 protocol_pleziervaart_8juni2020

Lees hier het ministerieel besluit (artikel 5) MB_05_4

Nieuw protocol FOD mobiliteit 29 mei

Op 29 mei kondigde de FOD Mobiliteit in een nieuw protocol een aantal versoepelingen in de regelgeving aan.

Voor zeiljachten is er nu de mogelijkheid om tot 2 vaste opvarenden mee te nemen aan boord. Het respect voor social distancing blijft wel essentieel. Ook het overnachten aan boord is nu toegelaten. Boten in het buitenland en bepaalde afgesloten waterwegen blijven een bezorgdheid voor menig watersporter

Lees het protocol hier 

Meer info

 

World Sailing cancels the 2020 Offshore World Championship due to COVID-19

World Sailing has cancelled the 2020 Offshore World Championship, due to be held alongside October’s Rolex Middle Sea Race in Valletta, Malta, as a result of the COVID-19 pandemic.

 

The many uncertainties created by the COVID-19 pandemic have forced the postponement of the one-design L30 charter boat production and distribution across Europe, and have disrupted the ability of Member National Authorities (MNAs) to run qualification events to decide who may enter the event. In light of these difficult circumstances, World Sailing’s Board of Directors decided it is prudent and fairer to cancel the 2020 edition of the Offshore Worlds. The event was expecting to feature teams of mixed sailors from 20 nations from each continent. The inaugural edition of the Offshore World Championship will now take place in 2021.

 

In the meantime, the Royal Malta Yacht Club is continuing its preparations for the 2020 Rolex Middle Sea Race, while closely monitoring developments with COVID-19 and following the advice and guidance from the World Health Organisation and the Maltese government. At this point, the club has every intention to run the 606nm offshore race should circumstances permit. World Sailing and the Royal Malta Yacht Club are also in discussion about holding the 2021 Championship alongside the 2021 Rolex Middle Sea Race.