World Cup Miami – Evi Van Acker wint zilver

De Belgische delegatie op de eerste World Cup van het seizoen was groter dan ooit. In liefst vier categorieën werden de 15 zeilers uitgestuurd. Drie dames met medaillepotentieel in de Laser Radial, 3 jongens in de Laser Standaard maar ook 2 teams op de Nacra 17 en de 49er. Het werd een week met vele gezichten en in elke categorie zaten daar zeker een paar “smilies” bij.

In de Laser Radial worden we al jaren verwend door de topprestaties van Evi Van Acker die er ook nu als een raket vandoor ging. Na een mindere vierde dag van Evi kwam de Griekse Vasileia Karachaliou verrassend sterk uit de hoek. Vanaf dan zouden de dames elkaar geen duimbreed meer toegeven met niets dan eerste en tweede plaatsen. Voor Emma Plasschaert hetzelfde verhaal, een mooi eerste gedeelte, een offday op dag 4 en een knap einde met een derde plaats in de medaillerace. Maité Carlier bleef wat onder de verwachtingen hoewel twee keer een vierde plaats en 18/51 nog altijd een mooie prestatie is.

In de Laser Standaard kwam ook een Belgisch trio aan de start. Vaak begonnen ze erg sterk aan de wedstrijd met mooie posities aan boeien 1 en 2 maar miste het hen nog aan consistentie om die goede starten beloond te zien. Wannes Van Laer en Sam Vandormael gaven elkaar in de ranking geen duimbreed toe met enkele knappe top 10 resultaten. Voor Wannes Van Laer waren dat een 2,9 en 5, voor Sam Vandormael waren een 6, 12 en 15 de beste reeksen. Ze eindigden respectievelijk 21ste en 25ste. William De Smet scoorde een tiende plaats maar zakte door 2 valse starts terug naar de veertigste plaats.

Een mooi verhaal in de eerste deelname van het VYF-talent team in de catamaran Nacra 17. Met vijf geselecteerde atleten werden twee nieuwe duo’s gevormd. Henri Demesmaeker kwam aan de start met Dominique Ampe terwijl Alec Bagué gekoppeld werd aan Isaura Maenhaut. De toptien resultaten waren geen uitzondering: Alec en Isaura begonnen met een derde plaats en op die wispelturige vierde dag volgde nog een overwinning waarmee het team zich wist te kwalificeren voor de medalrace. Bij Henri en Dominique waren de resultaten regelmatiger met acht toptien plaatsen waaronder twee tweede plaatsen. In de medalrace eindigden Henri en Dominique negende, alec en Isaura tiende. Bijzonder knap voor een eerste optreden op dit allerhoogste niveau.

Bij de skiffzeilers willen Yannick Lefebvre en Tom Pelsmaekers een vervolg te breien op hun bijzonder succesvol 2016. Met vijf toptien plaatsen zat het er in maar het team miste regelmaat. Ook het tweede team van Levi Slap en Joachim D’Hondt toonde zijn talent met een zevende stek in de eerste wedstrijd maar verdere topresultaten bleven uit. Lefebvre/Pelsmaekers eindigden 13de, Slap/D’Hondt 20ste.

Een veelbelovende start van het seizoen 2017

The first stop of World Sailing’s 2017 World Cup Series will see over 450 competitors race across the ten Olympic classes from Regatta Park at Coconut Grove, Miami from 24 – 29 January. Image free of editorial rights. @Pedro Martinez / Sailing Energy / World Sailing

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *