World Chamionships Aarhus – Belgische zeilers kunnen het land nu al selecteren voor OS Tokyo 2020

Belgische zeilers klaar voor de Sailing World Championships 2018

Van 30 juli tot en met 12 augustus verzamelen ‘s werelds beste zeilers in Aarhus, Denemarken voor de Sailing World Championships 2018. Meer dan 1000 zeilers uit 100 verschillende landen zullen voor twee prijzen strijden: de wereldtitel en een felbegeerde kwalificatieplaats voor Tokyo 2020. De Sailing World Championships worden iedere vier jaar georganiseerd, twee jaar voor de volgende Olympische Spelen, en dienen als belangrijkste kwalificatietoernooi waar de zeiler zijn/haar land kan kwalificeren voor de volgende Spelen. Tijdens dit WK worden 40% van de landenplaatsen voor Tokyo 2020 uitgereikt.

Tien Belgische atleten zullen in vier klasses/disciplines ons land vertegenwoordigen:
Emma Plasschaert en Maité Carlier strijden in de Laser Radial, dit sterke damesveld bestaat uit 119 zeilsters uit meer dan 50 verschillende landen. In deze klasse worden er 18 landenplaatsen voor Tokyo 2020 beslist. De eerste wedstrijddag is op 3 augustus.
Bij de mannen, de Laser Standard, starten William De Smet en Wannes Van Laer. Met 165 deelnemers uit meer dan 60 landen is de kwaliteit van het deelnemersveld verzekerd. Bij de Laser Standard worden er 14 landenplaatsen bepaald. Hun eerste wedstrijddag is op 3 augustus.
Het Olympisch duo Yannick Lefèbvre ( stuurman) met Tom Pelsmaekers (bemanning) nemen deel in de 49er. In deze snelle klasse strijden 89 teams uit 32 verschillende landen voor een medaille. Voor Tokyo 2020 zijn er in de 49er 8 landenplaatsen te verdienen. Yannick en Tom varen hun eerste races op 4 augustus.
In de Nacra 17 vinden we twee Belgische teams terug. Een eerste team wordt gevormd door Jan Heuninck (stuurman) met Anouk Geurts (bemanning) en het team Isaura Maenhaut (stuurman) met Morgan Wirtz (bemanning) vormen een tweede Belgische team in deze klasse. Beide teams nemen het op tegen 69 teams uit 27 verschillende landen. Zij komen op 5 augustus in actie. Bij de Nacra 17 worden er 8 landenplaatsen beslist.

Iedere dag worden een aantal races live uitgezonden via YouTube: https://www.youtube.com/worldsailingtv

De Belgische zeilers zullen vrijdag 10, zaterdag 11 of zondag 12 augustus hun medalraces varen.